5/11/09

ΜΠΟΥΡΜΠΕΡΗ 3 - O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ...

Αθήνα, κέντρο και βιάζομαι να πάω στο μαθητούδι μου. Δεν θέλω να αργήσω γιατί τότε θα αργήσω και στο δικό μου μάθημα μετά, κάτι που δεν θέλω καθόλου. Και δεν μου αρέσει να κάνω βιαστικό και πιεσμένο μάθημα στα παιδάκια μου. Θέλω να περάσω το δρόμο, από το φανάρι κανονικά, και μπροστά μου ανοίγεται ένα χάος.. Μου θυμίζει tetris. Τ' αυτοκίνητα είναι στοιβαγμένα πάνω στη διάβαση στραβά, χωμένα όπου μπορεί να χωρούν, και τα μηχανάκια κλείνουν κάθε μικρό πέρασμα.. Εγώ βιάζομαι απλά, η γιαγιά και ο παππούς όμως κουτσαίνουν, ενώ η μαμά σέρνει ένα καρότσι, ή ψώνια, όσο ο άνθρωπος σε καροτσάκι ούτε συζήτηση... Το πιο αστείο είναι ότι αν και έχουν όλοι λάβει θέσης μάχης, μπροστά τους ξανοίγεται ένα υπέροχο μποτιλιάρισμα, και κανείς δεν θα πάει πουθενά...

Μετρό. Όλοι θέλουν να μπουν αμέσως στο βαγόνι πριν αδειάσει. Έχουν μια αρρωστημένη βιασύνη, αδικαιολόγητη. Μπαίνουν πριν αδειάσει, και σε σπρώχνουν ξανά μέσα. Και όλα αυτά για να κάτσουν στη θέση που μόλις άφησες ελεύθερη.

Κάποιες φορές γελάω, άλλες τους αγνοώ, ενώ αρκετές θα θυμώσω και θα φωνάξω κάποια εξυπνάδα. Πολλές φορές όμως μπαίνω σε σκέψεις. " Να γιατί έχουμε καταντήσει έτσι.." Μήπως από την συμπεριφορά μας στους δημόσιους χώρους, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί η χώρα μας έχει πάρει τον κατήφορο?

Ο καθένας από εμάς ζει σε ένα δικό του κουτάκι, λίγο σαν από πλέξι γκλας, αγνοώντας τα συναισθήματα των άλλων, τις ανάγκες του δίπλα.

Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι διαιωνίζουμε το χάος, καθώς τα παιδιά, σαν σωστά σφουγγάρια, αποτυπώνουν όλες τις εγωκεντρικές μας συμπεριφορές...

Πολιτισμός σημαίνει σεβασμός, σημαίνει κατανόηση, σημαίνει εκτιμώ αυτό που έχω και αυτό που κάνω. Πολιτισμός είναι αλληλεγγύη, είναι ένα ειλικρινές χαμόγελο. Χωρίς αυτά, καμία πολιτιστική ενέργεια δεν έχει ουσία, ούτε τα μουσεία, ούτε οι διάφορες εκδηλώσεις ανακύκλωσης, ούτε τίποτα. Δεν είμαστε πολιτισμένοι γιατί δεν μπαίνουμε στην θέση του άλλου.
Τα παιδιά όμως όταν νιώθουν ασφάλεια είναι πολιτισμένα. Χαμογελούν, βοηθάνε, καταλαβαίνουν.
Και για άλλη μια φορά καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: Αν θέλουμε πολιτισμό ας τον κάνουμε συνειδητό στα παιδιά μας. Μόνο έτσι θα μάθουμε και εμείς οι ίδιοι να είμαστε πολιτισμένοι.

2 σχόλια:

logia είπε...

πολιτισμός σημαίνει σεβασμός...
εκεί στέκομαι

καλώς σε βρήκα

bianka είπε...

καλως ηρθες! ευχαριστω!